На 20 септември в Централното фоайе на Българската академия на науките се откри изложбата „Книжовното наследство в библиотеката на Българската екзархия в Истанбул“. Тя е осъществена от Централна библиотека и е част от програмата по повод 155 години от създаването на БАН. Сред почетните гости на събитието бяха г-н Христо Копано – зам.-председател на Фондацията на православните църкви към Българската екзархия, г-жа Радослава Кафеджийска – съветник в Генералното консулство на Република България в Истанбул, доц. Ивайло Найденов – декан на Богословския факултет на Софийския университет, отец Иван Петков – протодякон на Софийската митрополия, доц. Михаил Груев – директор на ДА „Архиви“, Йордан Първанов- директор на Генерална дирекция „Европейски въпроси“ в МВнР.
Присъстваха акад. Юлиан Ревалски – председател на Българската академия на науките, чл.-кор. Евдокия Пашева – зам.-председател, доц. Елка Трайкова – научен секретар на направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“, директорът на Научния архив на Българската академия на науките доц. Румяна Чукова и др. Сред гостите бяха видни столични интелектуалци, дипломати, журналисти, колеги.
Изложбата беше открита от д-р Силвия Найденова, директор на Централна библиотека, която представи накратко работата по нейното изготвяне. На 15 постера са представени някои от най-ценните и интересни екземпляри от богатото книжовно наследство, съхранявано от общността на цариградските българи.
Преобладаващият дял са богословски и богослужебни книги, книги за църковна история, проповеди, поучения и слова. Колекцията включва още учебници и художествена литература, както и книгите от библиотеката на третокласното училище в Лозенград, от училището „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул, както и от личната библиотека на митрополит Борис Охридски.
Г-н Христо Копано изрази своето задоволство, че това ценно книжовно наследство ще бъде запазено след всички премеждия, които са имали с неговото съхранение през годините, поради което за жалост част от него е била изгубена.
Беше прочетен поздравителен адрес от името на министъра на културата Найден Тодоров.
Изложбата е осъществена благодарение на доброто сътрудничество на библиотеката с посолството на Република България в Република Турция в лицето на НПр Ангел Чолаков и активното съдействие на генералния консул в Истанбул Васил Вълчев и на съветника Радослава Кафеджийска.
Изложбата може да бъде разгледана до 4 октомври включително.