Френският писател Гюстав Флобер е роден на 12 декември 1821 г. в Руан, Франция, като син на директора и старши хирург на местната болница. Първо учи в родния си град, а после заминава за Париж, за да учи право, но в крайна светка на завършва. През 1846 г. умира баща му, който му оставя значително наследство, което до голяма степен да обезпечи живота му. В периода 1848-1852 г. пътува в Близкия изток, посещава Египет и Истанбул, където събира и информация за своите произведения.

Последните години от живота му се оказват доста тежки за Флобер. През 1870 г. по време на Френско-пруската война пруски войници окупират къщата му. По-късно писателят изпада във финансови затруднения вследствие на професионални провали от страната на съпруга на своята племенница.

Започва да пише още в ранна възраст. Най-известното му произведение остава романът „Мадам Бовари” (1857 г.). Сред другите му популярни се нареждат още романите  „Саламбо” (1862 г.), „Възпитание на чувствата” (1869 г.) и недовършеният и посмъртно издаден „Бувар и Пекюше” (1881 г.). Той е и автор и на няколко новели, разкази и драми. Оставя също така обширна и старателно архивирана кореспонденция, която разкрива повече подробности за неговите разбирания и начин на работа.

Умира на 8 май 1880 г.