На 12 октомври 2020 г. Българската академия на науките отбеляза 151 години от създаването си. По този повод в зала „Проф. Марин Дринов“ се проведе тържествено събрание, на което присъстваха учени, общественици, политици и журналисти. Сред гостите на празника беше и вицепрезидентът г-жа Илиана Йотова.
Събитието беше открито от председателя на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Проф. Лизбет Любенова, директор на Научния архив, изнесе академично слово на тема „150 години Българска екзархия и връзката й с Българското книжовно дружество“.
На тържественото събрание беше връчена също и Наградата на БАН за журналисти за 2019 г., а в централното фоайе беше представена изложбата „150 г. Списание на БАН“, посветена на първото българско научно списание и подготвена от главната редакция на „Списание на БАН“ и Централна библиотека.
Тържественото събрание за пръв път беше излъчено на живо на интернет страницата на БАН www.bas.bg, като пълен запис на церемонията може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=mjUZJ800GMo&feature=youtu.be.