Ран Босилек (псевд. на Генчо Станчев Негенцов) е известен български писател, поет и преводач.
Роден е на 26 септември 1886 г. в Габрово. След като завършва Априловската гимназия в родния си град (1904), известно време работи като учител (1904-1908). По-късно следва славянска филология и право в Софийския университет (1908–1910) и завършва право с докторат в Брюксел, Белгия (1916). Известно време работи като адвокат, но в крайна сметка интересът му към литературата надделява.
Участва в редакцията на списание „Светулка“, вестник „Врабче“, както и в издателство „Хемус“. Пръв председател на Дружеството на детските писатели (1928) и член на Съюза на българските писатели.
Ран Босилек е от малкото писатели, които се посвещават единствено на литературата за деца. Първата му публикувана творба е стихотворението „На косичка“, отпечатано през 1906 г. в сп. „Светулка“. Негови проезведения излизт още на страниците на сп. „Детска радост“, в. „Врабче“, „Православно християнче“ и др. Ран Босилек е един от създателите на художествено оформената детска книга в България. През 1932 г. книгата „Неродена мома“ с преразказани приказки от Ран Босилек и илюстрации на Георги Атанасов на изд. „Хемус“ печели престижната международна награда Шумейкър на Втората международна изложба на книгата в Брюксел.
Умира на 8 октомври 1958 г. в София.
По повод годишнината от рождението на писателя през изминалия месец Централна библиотека на БАН представи изложба с преводни издания на негови произведения, които се съхраняват в нашите фондове.