На 23 март в Националната художествена галерия съвместно с Посолството на Италианската република в София и Италианския културен институт в България беше открита изложбата „Скъпоценният път на Данте. „Божествена комедия“ в бижутата на Диего Перкоси Папи“. На откриването присъстваха вицепремиерът на България Илияна Йотова, Н. Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италианската република, директорът на Националната галерия Яра Бубнова, авторът Диего Перкоси Папи и кураторът на изложбата Ирина Дилкова.
По случай 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери Ателие Перкоси Папи отдава почит на Върховния поет, като илюстрира пътуването му в „Божествена комедия“ чрез великолепни бижута и предмети на изкуството. Харон, Минотавърът и Ериниите със страховити и много богати форми представят Ада. В Чистилището завистта, гневът и алчността представляват най-страшните смъртни грехове. Небето блести със скъпоценни камъни и миниатюри. Художествени инсталации, съвременни и старинни скъпоценни предмети подчертават абсолютната актуалност на това литературно произведение.
В приветственото си слово към гостите Н. Пр. Джузепина Дзара отбеляза голямото значение на сътрудничеството между италианските и българските институции за осъществяването на това културно събитие. Специално място беше отделено и на участието на Централна библиотека на БАН с няколко ценни издания: първата публикация на първите две песни от „Ад“ в превод на Константин Величков в сп. „Български преглед“, кн. IV, 1893 г., първото цялостно, „великолепно по своето изящество“, издание на „Ад“ от 1906 г. в превод на К. Величков със 76 илюстрации от Гюстав Дюре, “La Divina Commedia“ на флорентинското издателство Fratelli Alinari от 1902 г. с рисунки и графики от съвременни италиански художници, създадени специално за него.
Изложбата ще продължи до 30 април 2022 г.