На 14 декември в читалнята на Централна библиотека на БАН се състоя представянето на книгата на д-р Тодор Тодоров „Елементална скулптура. Теория и практика“. Проявата е част от инициативите в програмата на „София хартиен арт фест“, който се организира за поредна година от Фондация „Аматерас“ с подкрепата на Министерството на културата.
Събитието беше открито от г-жа Даниела Тодорова от Фондация „Аматерас“, която благодари на библиотеката за оказаното съдействие. След нея проф. д-р на изкуствознанието Чавдар Попов представи подробно автора, неговия творчески път и процеса по написването на книгата. Самият д-р Тодор Тодоров разказа на гостите повече за течението елементална скулптура и своята работа в тази област, като направи презентация както на свои произведения (някои вече реализирани и наградени, а други все още макети), така и на творби на някои известни международни скулптури. В края на вечерта д-р Силвия Найденова, директор на Централна библиотека, поздрави автора, който официално дари българското издание на книгата си на библиотеката.
Тодор Тодоров е сред ярките имена в българската скулптура, познат както с монументалните си творби в паркова и градска среда, така и с изложби от кавалетна скулптура у нас и чужбина. Има няколко съвместни проекта със скулптори от други държави. Носител на множество награди, организира и участва в самостоятелни и групови изложби и симпозиуми в страната и чужбина. Творбите му са притежание на частни колекции, музеи и големи световни компании. Член е на СБХ и редица международни професионални организации.