На 10 септември 2023 г. Централна библиотека на БАН представи изложбата „300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“ в Дома на Българската екзархия в истанбулския квартал „Шишли“. Пазил през годините вярата и народностния дух, днес той е средище на българската общност в многомилионния град на Босфора, предпочитано място за срещи на нашите сънародници на църковни и светски празници. Един такъв празник за тях беше и нашата изложба, открита в красивия салон на Екзархията, който се намира до кабинета на екзарх Йосиф, запазен в автентичния си вид.

Изложбата беше поканена да гостува в гр. Истанбул от българския посланик в Република Турция Негово превъзходителство г-н Ангел Чолаков. С неговото изключително съдействие и с помощта на г-жа Даниела Николова – първи секретар в посолството, тя беше експонирана в Дома на Българската екзархия и с подкрепата на Генералното ни консулство в гр. Истанбул в лицето на г-н Васил Вълчев и с активното сътрудничеството на г-жа Радостина Кафеджийска – съветник в консулството.

Директорът на Централната библиотека д-р Силвия Найденова откри изложбата след лекция на проф. Кирил Топалов. Сред цариградските българи, дошли да я видят, бяха домакините г-н Димитри Йотеф – Председател на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в гр. Истанбул, г-н Васил Лязе – бивш дългогодишен председател на Фондацията, а също и г-н Фахри Ватансевер – заместник-председател на Федерацията на изселническите дружества в гр. Истанбул, архитект Фикрие Булунмаз – реставратор на желязната църква „Св. Стефан“, г-жа Павлина Копано – Директор на българското неделно училище, журналистите г-жа Нахиде Дениз и г-н Георги Тошев и др.