На 9 юли 2020 г. (четвъртък) в Централното фоайе на БАН-Администрация беше представена изложбата „170 години от рождението на Иван Вазов“, организирана от Централна библиотека. Експозицията беше открита официално от акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН. След неговите думи г-жа Веска Топалова приветства гостите от името на д-р Силвия Найденова, директор на Централна библиотека.
Документалната изложба е своебразен завършек на честванията за Вазов от страна на библиотеката, стартирали с отбелязването на 90 години от издаването на юбилейния албум „Полувековна България“ с редактор и съставител Евегния Марс през м. ноември 2019 г. и продължили с ежеседмичното представяне през последните месеци на нашата фейсбук страница на някои от най-ранните издания на Вазови произведения от нашите колекции.

През 1881 г. Иван Вазов е избран за действителен член на Българското книжовно дружество, а през 1921 г. – за почетен член на Българската академия на науките.
Изложбата, посветена на годишнината от рождението му представя част от всички над 1 000 отделни Вазови произведения, творби, публикувани в периодичния печат и литература за него, съхранявани във фондовете на Централна библиотека вече повече от 150 години. На 10 постера са показани първи издания на негови бележити произведения във всички разнообразни жанрове, в които е творил: лирика, поеми, повести и разкази, романи, пътеписи и драми. В 5 витрини са изложени още редица знакови Вазови творби, негови преводи на чужди езици, както и различни критически материали и юбилейни сборници, посветени на негови годишнини. Гостите могат да се запознаят и с неговата редакторска и съставителска дейност във в. „Народний глас“, сп. „Денница“, „Зора“ и „Наука“, „Българска христоматия“, том 1 и 2, сборника „Одрин–Чаталджа“.
На събитието беше представен и реставриран портрет на Вазов от все още неидентифициран художник, открит наскоро в БАН. Изложбата ще бъде открита за посетители до 9 август 2020 г.