На 10 септември на втория етаж на Централна библиотека на БАН беше официално открита изложбата „Професор Геза Фехер – вдъхновен прабългарист“, посветена на 130-годишнината от рождението му и организирана от Централната библиотека на Българската академия на науките и Унгарския културен институт при Посолството на Унгария в София.

Събитието започна с приветствие на д-р Силвия Найденова, директор на Централната библиотека. След нея за експозицията говори г-жа Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София, а накрая слово за Геза Фехер произнесе проф. д.и.н. Пенка Пейковска от Института за исторически изследвания към БАН.

Геза Фехер (04.08.1890–10.04.1955) е унгарски археолог, историк, антрополог, филолог-византолог и тюрколог, чуждестранен член на БАН (1943). Един от основоположниците на прабългаристиката. Взема участие в археологическите разкопки в Абоба-Плиска, Преслав, Мумджилар, Енидже. Проучва основно Мадарския конник, има изключителни заслуги за формирането на българо-унгарските научни и културни взаимоотношения, както и за привличането на широк обществен интерес в Европа към прабългарите. Той е сред най-важните фактори за създаването на Унгарски институт в София и за подготовката на унгарско-българската културна спогодба от 1941 г.

В четири витрини са изложени всички трудове на проф. Геза Фехер, които се съхраняват във фондовете на библиотеката, а на няколко постера са представени илюстрации и цитати от по-важните му произведения, биография и библиография на трудовете му. Изложбата ще продължи до 30 септември 2020 г.