В годината, в която светът отбелязва 700 години от смъртта на Данте, Централната библиотека на БАН представя на своите читатели и съмишленици изложба, посветена на гения на италианското средновековие – поета, философа, мислителя от Флоренция, преминал с интелектуална мощ през цяла Италия и останал завинаги в Равена в нощта на 13 срещу 14 септември 1321 г., но продължаващ да буди умовете и да разпалва въображението на цялото човечество. И това е причината, поради която  избрахме да покажем тази изложба в Европейските дни на наследството, инициатива в която нашата библиотека за поред път участва.

Венецът на неговото творчество „Божествена комедия“ остава в историята на световната литература като ненадминат философско-художествен синтез на средновековната култура, положил основите на съвременния италиански език.

В изложбата е включен първият опит за превод на Данте на български, отпечатан през 1884 г. в „Българска христоматия“ на Ив. Вазов и К. Величков, а също и преводите на Кирил Христов, Милко Ралчев, Иван Иванов и Любен Любенов и др.     Представени са преводи на „Божествена комедия“ на английски, френски, немски, руски език от личните библиотеки на проф. Марко Балабанов, Стоян Михайловски, д-р Никола Сакаров, проф. Тома Томов. Специално внимание е отделено на издания на Данте на италиански език, съхранявани във фондовете на ЦБ – БАН, най-старите сред които са: „La Divina Commedia col comento del P. Bonaventura Lombardi“ (1847) г., „Opere minori“ precedute da discorso filologico-critico di P. I. Fraticelli (1855) и „La Divina Commedia“ на флорентинското издателство Fratelli Alinari от 1902 г., която съдържа рисунки и графики от съвременни италиански художници, създадени специално за него. Илюстрациите в този книгоиздателски шедьовър отразяват както огромната популярност на Данте, така и влиянието на символизма, прарафаелитите и ар нуво в Италия. Включена е и българска и чуждестранна критика за Данте Алигиери. Голяма част от книгите са с илюстрации на големия френски художник и гравьор Гюстав Доре.

Изложбата беше представена във фоайето на централната сграда на БАН на 18 септември (събота) 2021 г. от 10 до 16 ч. в рамките на традиционната ежегодна инициатива „Европейски дни на наследството“ и беше посетена от посланичката на Италия в България – Н.П. Джузепина Дзара, директорката на Италианския културен институт – г-жа Верена Витур и бившия посланик на България във Ватикана – проф. Кирил Топалов, посрещнати от доц. д-р Елка Трайкова, доц. Силвия Найденова и доц. Никола Казански. Гости на изложбата бяха Димитър Ганчев – директор на Българската секция на Радио Ватикана, доц. д-р Марко Скарпа (КМНЦ – БАН), преводачката Цвета Цанкова, преподаватели от Италианския лицей и др.