На 21 май 2019 г. пред колеги, гости и журналисти Централна библиотека представи официално двете най-нови ценни дарения, които постъпиха във фондовете в края на миналата година – личната библиотека на на българския учен-етнолог Ася Попова (1934-2018) и книги от издателство „Захарий Стоянов“. Мероприятието е част от програмата със събития за честването на 150-годишнината на БАН, която се отбелязва през тази година.
Събитието беше открито от директора д-р Силвия Найденова, която в своето слово подчерта, че библиотеката е създадена и развита именно благодарение на книгодаренията и тази благородна българска традиция е намерила продължение с предоставянето на тези колекции. За своя жест благодарности и грамоти получиха съответно племенникът на Ася Попова доц. д-р Тодор Попов и издателство „Захарий Стоянов“. Всички гости и заинтересувани лица можеха да разгледат отблизо в специално подредена изложба някои от най-интересните и важни книги от двете дарения, които в най-скоро време ще бъдат достъпни за ползване от читателите.
За Ася Попова и нейната библиотека говори доц. д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, а книгите от издателството бяха представени от главния редактор г-н Тодор Коруев. В събитието взе участие и проф. д.и.н. Лизбет Любенова, директор на Научния архив на БАН, която официално прие от Централна библиотека специализирани научни материали и архиви, открити в документите от дарената библиотека.
Всички присъстващи имаха също така възможността да се запознаят по-детайлно с личността на Ася Попова благодарение на представянето, направено от нейния племенник доц. д-р Тодор Попов и нейни колеги и близки, които са работили с нея и са я познавали отблизо.