Жан-Батист Поклен (известен със сценичното си име Молиер) е френски драматург, режисьор и актьор. Творбите му често са насочени и изобличават лицемерието и двуличието на привилегированите прослойки в обществото като дворянството и духовенството. Затова те са атакувани от моралистите, а някои от произведенията му дори са били забранени от църквата.

Роден е на 15 януари 1622 г. в Париж, Франция, в семейството на заможни потомствени буржоа. Първоначално учи право и за кратко време работи като адвокат. През 1643 г. създава „Блестящият театър“, който обаче скоро затъва в дългове и Молиер се оказва в затвора. По-късно с новата си трупа се присъединява към пътуващ театър, с който в продължение на 13 години обикаля из градовете на Франция. През 1650 г. той става и негов директор. С времето трупата постига успех, установява се в Париж и получава разрешението да играе във френския придворен театър. Това е най-плодовият период за Молиер, който се изявява едновременно като автор, режисьор и актьор.

Пише първите си пиеси още много млад за театралната си трупа, но голяма част от тях за съжаление не са запазени до наши дни. По време на престоя и работата си в Париж Молиер създава и най-известните си сатири като „Тартюф“ (1664), „Дон Жуан“(1665), „Мизантроп” (1666), Скъперникът“ (1668) и др.

Умира след тежко боледуване от туберколоза  на 17 февруари 1673 г. в Париж.