В периода 15-20 октомври 2019 г. представители на Централна библиотека – директорът д-р Силвия Найденова и Габриела Георгиева, началник отдел „Обслужване и фондове“, бяха поканени от директора на Централна библиотека към Харковския национален университет  „В. Н. Каразин“ Ирина Журавльова на посещение, целта на което е обмяна на опит в автоматизацията на библиотечните процеси, въвеждането на нови услуги за читателите и имиджа на съвременна библиотека.

Програмата включваше посещение на библиотеки – Харковски национален медицински университет, Национален технически университет, Национален юридически университет „Ярослав Мъдри“, Харковска държавна научна библиотека Короленко. На 17 октомври в Полтава, Украйна, се проведе  кръгла маса  на тема „Библиотеката на i_поколението : предизвикателства, проекции, очаквания“. Сред  участниците бяха представителите на Централна библиотека и библиотекари от 3 полски научни библиотеки – Божена Свистек-Оборска и Кристина Годзовска от Библиотеката на университет „Адам Мицкевич“ от Познан, Полша; Томаш Стащак и Адам Лениц от Библиотеката на политехниката в Лодз, Полша; Барбара Кравчук от Библиотеката на Ягелонския университет в Краков, Полша, и др. Събитието беше организирано от Централна библиотека към Харковския национален университет „В. Н. Каразин“ и Националната техническа библиотека към Полтавския национален технически университет „Юрий Кондратюк“.

Българските представители получиха като подарък няколко книги, които ще влязат във фонда на Централна библиотека.

В линка, посочен по-долу, можете да разгледате повече снимки от събитието и да видите как то е отразено от домакините в Харков:

https://www.facebook.com/Karazin.library/photos/a.2340903386018851/2341117339330789/?type=3&theater