Уилям Шекспир (1564–1616) е английски драматург и поет, считан за най-значимия творец в англоезичната и един от най-забележителните в световната литература. Множество факти, свързани с живота му и дори с авторството на някои от произведенията му, остават спорни и до ден-днешен.

Роден е през април 1564 г. в град Стратфорд на Ейвън в голямото семейство на производител и търговец на кожени изделия и общински съветник и дъщерята на богат селянин. За личния му живот се знае малко и има много празнини. Неговите биографи предполагат, че е посещавал безплатното училище „Крал Едуард VI“, където изучавал латински език и литература. На 18 години се жени за 26-годишната Ан Хатауей, от която има три деца.

От 1585 до 1592 г. работи в Лондон като актьор, писател и съсобственик на театрална трупа. Повечето си творби създава в периода 1589–1613 г. Автор е на 38 пиеси, 154 сонета и 2 поеми, преведени на много различни езици, като все още се водят спорове относно периодизацията на творчеството му. Някои от най-популярните произведения на Шекспир са трагедиите „Ромео и Жулиета“, „Макбет“, „Крал Лир“, „Хамлет“ и „Отело“, комедиите „Както ви харесва“, „Сън в лятна нощ“, „Мяра за мяра“, „Дванайсета нощ“ и „Укротяване на опърничавата“ и историческите драми „Ричард III“ и „Зимна приказка“.

Шекспир умира на 23 април 1616 г. в родния си град и е погребан до олтара на църквата „Света Троица“, а на северната й стена е поставен негов паметник.