В периода 24-30 август в Атина, Гърция, се провежда традиционната Годишна среща на IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), която тази година е под надслов “Libraries: dialogue for change”. Сред българските участници бяха и представителите на Централна библиотека директорът д-р Силвия Найденова и Татяна Стоянова – началник отдел „Комплектуване и каталогизация на книги и други непериодични издания“.

Срещата се състоя в Megaron Athens International Conference Centre (MAICC) и в нея участие взеха 3 680 делегата от 140 страни от цял свят. През първия ден гостите бяха приветствани от водещият на събитието г-жа Лилиан Агапалиду; съпредседателите на Гръцкия национален комитет г-жа Александра Папазоглу и д-р Филипос Цимпоглу, които са участвали активно в организацията на конференцията, така че тя да бъде максимално интерактивна и полезна; г-н Джералд Лайтнер, генерален секретар на IFLA; г-жа София Закараки, заместник-министър за образованието и религиите, което в частност отговоря за библиотеките в страната; г-жа Елени Агуриди от Stavros Niarchos Foundation, която е основен спонсор на цялата проява и проф. Лукас Цукалис от Университета в Атина. Най-накрая Годишната среща беше официално открита от президента на IFLA г-жа Глория Перес-Салмерон. Бяха представени проектите, по които работи организацията и новата стратегия за развитие за периода 2019-2024 г. Бяха проведени няколко тематични дискусии, презентации и обсъждания, свързани с неизбежните промени и модернизиране на библиотеките, в които участваха президентите и представителите на някои национални (Фиджи, Канада, Чили и Франция) и международни (фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, библиотеките в Африка) асоциации и съюзи. В своите изказвания всички те се обединиха в идеята, че именно библиотеките и специалистите, работещи в тях, трябва да бъдат част от движещата сила на промяната, за да могат да я споделят с обществата, където живеят. 


В рамките на Годишната среща се провеждат редица отделни специални сесии по област на работа и интереси: работни (новите възможности и проекти, разработвани от OCLC Industry Symposium, каталози, публични, научни и технични библиотеки, мениджмънт и маркетинг, библиографии, теория и изследване на библиотеките и др.), специализирани (стратегия на IFLA, конференция на директорите на националните библиотеки и др.) и конгресни (интеграция и нови технологии, стандарти и взаимодействие, етични и правни аспекти на отворения достъп), както и посещение на предвидените културни мероприятия (представяне на бази данни и добри практики, на наградите на IFLA, на Google Library Project и др.).


Всички участници са имали и възможността да разгледат новата съвременна сграда на Гръцката национална и публична библиотека, която е била открита официално през изминалата 2018 г. Тя е построена на специално отдадено за целта място на територията на бившето олимпийско село за лятната олимпиада в Атина през 2004 г.