По случай Деня на народните будители в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките се проведе тържествено събрание под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Събитието беше посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

Приветствени слова произнесоха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Общото събрание чл.-кор. Евелина Славчева, президентът Румен Радев и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Академично слово „Великият светогорец и неговото дело на ползу роду болгарскому“ изнесе проф. Кирил Топалов.

По повод празника във фоайето на Академията Научният архив на БАН представи изложба с два преписа на „История славянобългарска, а Централната библиотека на БАН показа тематичната постерна изложба „300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

Събитието завърши със спектакъл с текстове от „История славянобългарска“ и цитати от жития на Св. Паисий Хилендарски, изпълнени от актьорите от Народен театър „Иван Вазов“ Вяра Табакова и Валентин Ганев, както и изпълнение на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“.