На 16 февруари в Централното фоайе на Българската академия на науките беше официално открита изложбата „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“. Тя е подготвена съвместно от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на Българската академия на науките и е част от събитията, включени в Националната програма за отбелязване на годишнината.
Експозицията проследява изграждането на образа на националния герой от първите години след трагичната му гибел до 1933 г. благодарение на творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, първите негови биографии, дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов, паметниците в София и Карлово, неговия архив, издигнатите наново Къкринско ханче и къща музей в родния му град, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др. Специално внимание е отделено на първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) – и на създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923). Гостите имаха възможността да видят също така и първия известен документален филм за Апостола на оператора Христо Константинов „Прослава на Левски“ (1931).

Събитието беше открито от председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Слово произнесе д-р Силвия Найденова, директор на Централна библиотека, а доц. Алека Стрезова от Института за исторически изследвания представи експозицията и работата по изготвянето й.

Изложбата може да бъде разгледана до 28 февруари 2023 г.