На 28 ноември (четвъртък) 2019 г. от 18.00 ч. в читалня „Акад. Стефан Панаретов“ в Централна библиотека на БАН бяха отбелязани 90 години от издаването на илюстрования юбилеен албум „Полувековна България“. Алманахът, издаден и съставен от писателката Евгения Марс, представя първите 50 години от следосвобожденския период на страната (1878-1928). Той съдържа публикации от 70 видни за времето общественици, политици, писатели, хора, свързани с културата и политиката, както и 150 фотографии, репродукции, снимки на прочути строители на новоосвободената държава.
Вечерта се превърна и в чудесен повод да се отдаде почит и внимание на личността на самата Евгения Марс, която за съжаление не е така добре позната на широката общественост и фигурата ѝ сякаш остава повече в сянката на Иван Вазов и в ролята на негова муза и опора. Всички присъстващи имаха възможността да разгледат и специално организираната изложба, посветена на писателката и алманаха, която беше представена във фоайето на Централна библиотека. Сред организаторите на събитието е и литературен салон „Евгения Марс“, който със своята дейност и прояви продължава да пази литературната традиция.
Вечерта беше открита от д-р Силвия Найденова, директор на Централна библиотека, а специални гости бяха снахата и внучката на Евгения Марс Лиляна и Мария Елмазови. Сборникът „Полувековна България“ беше представен от проф. Милена Кирова, преподавател в Софийския университет. За Евгения Марс и творчеството ѝ говориха още Живка Симова, авторка на най-сериозната книга за писателката, Кристин Димитрова от Софийския университет, Людмила Малинова от Института за литература при БАН, Георги Цанков, литературен критик и роднина на Евгения Марс, както и журналистът Георги Папакочев. В края лични спомени разказа и Лиляна Елмазова, снаха на писателката.